Besparen tijdens de feestdagen

Besparen tijdens de feestdagen

Gepost op 16/11/2015 door | 0 reacties

De feestdagen staan weer voor de deur, en dat betekent ook dat de zoektocht naar cadeau’s, gezellige avonden met de familie en dure tijden zijn aangebroken. Maar hoe bespaar je nou eigenlijk op de feestdagen? Cadeau’s kosten immers geld, een avondje gourmetten is niet gratis en de verlanglijstjes blijven binnenkomen. Wij hebben daarom een aantal tips voor je op een rijtje gezet om én te besparen tijdens de feestdagen én er toch een geweldige tijd van te maken.

Maak een budget

Een budget maken klinkt vaak makkelijker dan het is. Toch is het één van de beste manieren om te besparen tijdens de feestdagen. Er zijn verschillende manieren om een budget voor de feestdagen te maken. Het kan zijn dat je gewoon een maximaal bedrag in gedachte hebt om uit te geven. Ook kan je ervoor kiezen om voor ieder persoon een bepaald bedrag te reserveren voor zijn of haar verlanglijst. Besef je goed dat als je een feestdagen-budget maakt, dit op twee manieren kan tegenvallen:

  • Je budget is te krap. Waar het maken van een budget altijd met de beste intenties is, kan een onrealistisch budget soms meer schade dan goed doen. Probeer altijd wat ruimte te houden voor bepaalde last-minute aankopen, dit kan bij bezoek van onverwachte gasten frustratie veroorzaken. Sterker nog; Je zal niet de eerste zijn die zó gefrustreerd is over het budget, dat hij of zij deze totaal besluit te negeren. Om dit te voorkomen is het goed om naar de bedragen te kijken. Is het echt nodig om €50,- euro aan drank uit te geven? Of kan je een deel van dat budget verschuiven naar de cadeau’s? Probeer er geen natte-vingerwerk van te maken, maar denk er echt over na zodat je de juiste beslissingen neemt.
  • Het vergeten van kleine dingen. Cadeau’s zijn vaak de grootste kostenpost tijdens de feestdagen, maar vergeet niet dat er vele andere kosten bij kunnen komen. Feestjes, reiskosten, goede doelen en versieringen kunnen de teller snel laten oplopen en een budget totaal zinloos maken. Indien mogelijk is het slim om een bepaald percentage voor dit soort on verwachte kosten te reserveren. Denk hierbij aan een bedrag van 10% á 20% van het totale budget.

Hoe je je budget maakt laten we aan jou over, maar één ding weten we zeker: als je wil besparen tijden de feestdagen heb je ‘m echt nodig. Maak deze dan ook voordat het te laat is en evalueer en pas ‘m aan waar nodig.

Begin op tijd

In principe is de periode direct na de feestdagen de perfecte tijd om plannen te maken voor het jaar erop. Hoe heb je het dit jaar aangepakt? Waardoor bleef je binnen je budget? Waarom zou je de volgende keer kunnen besparen? Als je écht wil letten op je geld, is dit ook direct de beste tijd om alvast wat cadeau’s te kopen. Aangezien dat misschien wat onhandig klinkt, kan je uiteraard wel inpakpapier en versieringen inslaan voor een fractie van de prijs die je net voor de feestdagen betaalt.

Je kan er vanuit gaan dat hoe dichterbij de feestdagen komen, hoe duurder cadeau’s zijn. Ondanks alle reclame en advertenties is dit voor bedrijven de beste tijd om zoveel mogelijke producten te verkopen.

Gebruik de ‘Geheime Kerstman’-methode

Als je sinterklaas viert met 4 zussen, 2 schoonbroers, ouders en wat neefjes en nichtjes, dan kan cadeautjes kopen tijdens de feestdagen een ongemakkelijk dure ervaring worden. Om nog maar te zwijgen over al de tijd die je in je agenda moet vrijmaken om op zoek te gaan naar de juist cadeau’s. In plaats van cadeau’s kopen voor elk familielid of zelfs lootjes trekken uit een hoed, is hiervoor de ‘Geheime Kerstman’-methode in het leven geroepen, welke is overgewaaid uit Amerika.

Ga eens langs bij één van de lokale buurtverenigingen of kerken en stel het volgende voor: Plaats een boom met versieringen, waarbij elke versiering een leeftijd, geslacht en  wens voor een kind of familie in nood heeft. In plaats van dat je nu cadeau’s koopt voor je eigen familieleden, kies je er nu voor om cadeau’s te kopen voor voor mensen die je totaal niet kent, maar die het als geen ander verdienen. Het mooiste is dat je als familie zelf kiest hoeveel versieringen je je kunt veroorloven. Sommige kopen iet voor een hele familie, terwijl andere het houden bij één of twee versieringen die in hun budget passen. Het is het leukst om samen met de kinderen of neefjes iets te kopen voor andere kinderen van hun leeftijd en ze op deze manier zelf een ‘Geheime Kerstman’ te laten zijn.

Het doorgeven van wat je normaal zou hebben besteed aan dure cadeau’s voor het gezin of jezelf aan mensen in nood is een geweldige manier om iets terug te doen, geeft een bevredigende ervaring met je geliefden, en verlicht je van feestdagen-stress.

Surprises

Help! Hoe bespaar ik?!De bekendste en leukste manier om zonder al te veel kosten de feestdagen door te brengen mag uiteraard niet ontbreken in ons overzicht; surprises! Wat misschien nog wel belangrijker is dan geld besparen, is dat je op deze manier echt aandacht besteed aan je cadeau en je familie. Dus niet even snel op internet of in de stad op zoek naar een (duur) cadeau, maar een persoonlijke creatie waar je hopelijk met z’n allen goed om kan lachen.

Ook gedichten zijn een leuke toevoeging aan deze traditie. Ook besteed op deze manier ieder op z’n eigen manier aandacht aan het maken van iets leuks voor een ander. Het kan van grote waarde zijn om dit aan kinderen mee te geven in plaats van dat ze alleen maar cadeau’s ontvangen. Niet zo creatief? Er zijn verschillende websites die je helpen met surprises en gedichten!

Oja, nog een gratis tip van ons; begin op tijd!

Besparen met de sintMarktplaats, eBay en Speurders

Op Marktplaats, eBay en Speurders zijn elke dag weer geweldige kansen om mooie cadeau’s te scoren voor weinig geld. Als je dus echt wil besparen tijdens de feestdagen is het slim om hier eens te kijken.
Aanbiedingen zijn elke dag nieuwe aanbieding met hoge kortingen te vinden. Erg leuke cadeaus voor Sinterklaas. Van mooie Swarovski sieraden tot vlieglessen en van SPA-arrangementen tot het leukste speelgoed voor kinderen. Voor ieder wat wils.

Zet de schoen niet alleen thuis

Waarom alleen thuis je schoen zetten als dit ook in verschillende winkels kan? Tijdens sinterklaas organiseren veel winkels dat kinderen hun schoen met een tekening of wortel kunnen zetten en hiervoor de volgende dag een leuk cadeautje krijgen. Sommige winkels laten je ook je sok ophangen tijdens kerst, dat is dus dubbel prijs! Kijk ook eens online rond of er leuke acties zijn waar de kinderen aan meekunnen doen. Dit is een leuke manier om gratis, of in ieder geval erg goedkoop, cadeautjes te scoren.

Kies voor goedkopere tradities

Tradities zijn hetgeen dat de feestdagen zo speciaal maken, maak financieel brengen ze niet veel goeds. Als het je tradities zijn om te reizen tijdens de feestdagen, extra te betalen voor bepaalde activiteiten en/of je kinderen te verrassen met mooie cadeau’s, dan is de kans groot dat je binnen de kortste keren flink over budget bent in de naam van je familie

Ondanks dat tradities ontzettend belangrijk en leuk zijn, hoeven ze niet per sé veel geld te kosten. Sterker nog; het kan zomaar zo zijn dat je kind sommige goedkope cadeau’s een stuk leuker vindt dan duurdere spullen. Daarnaast zijn veel activiteiten en tradities goedkoop, en sommige zelfs gratis, je moet alleen weten waar te kijken. Door goedkopere activiteiten en tradities onderdeel te maken van de feestdagen, kan je geld besparen zonder spijt te hebben dingen niet gedaan of gekocht te hebben.

Hier zijn een aantal van onze favoriete goedkope activiteiten:

Sinterklaas taart

Maak eens een sinterklaas-taart! Goedkoop en leuk!

  • De intocht van Sinterklaas bekijken of de kerstman opzoeken.
  • Samen met het gezin een taart of koekjes bakken.
  • (Gratis) schaatsen, veel grote steden zetten speciaal voor de kerst schaatsbanen in de binnenstad.
  • Een kerstfilm kijken met warme chocomel.
  • Is er sneeuw? Sleeën!
  • Kerstmarkten of scholen die iets organiseren bezoeken.

Toch graag een pretpark of attractie bezoeken? Bekijk dan altijd even onze website voor mooie kortingen!

Ben creatief

Handgemaakte cadeau’s of gepersonaliseerde kortingsbonnen kunnen erg gewaardeerd worden in deze tijd van op internet gekochte cadeau’s. Bedenk goed wat de persoon wilt of nodig heeft en combineer dit met je eigen talenten. Bak bijvoorbeeld eens wat koekjes; maar een foto-album; decoreer een foto-lijst; maak een karaoke-versie van jullie favoriete spotify-playlist; of geef een coupon voor een volledig verzorgde maaltijd, dagje weg, of een gratis les in een gebied waar je veel verstand van hebt, (Denk hierbij aan dansen, gitaar spelen, kunst, etc) de lijst is eindeloos!

Ook jij kan besparen!

Veel geld uitgeven tijdens de feestdagen is het makkelijkste wat er is. Reclame-campagnes zijn gemaakt om jouw portemonnee te openen, en het is makkelijk om hieraan ten prooi te vallen. Echter, als je een plan hebt voor elke feestdag-euro in je portomonnee, dan hoef je niet te vresen voor de afschriften van eind december. Goedkopere cadeau’s, focus op het gezin en een doordacht uitgave-plan zorgen dat je geweldige feestdagen hebt zonder teveel uit te geven.

Heb jij ook een feestdagen-budget, en zoja; hoe bespaar je tijdens de feestdagen?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *